INSYA ALLAH! REZEKI KITA DIMARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

JANA PENDAPATAN & DOWNLOAD NASYID DI MARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

Monday, May 4, 2009

HANYA SEORANG DIRI
Nun di hari akhirat, hari yang kita semua akan berhimpun dan bertemu di sana. Hari di mana manusia akan terkelas dalam kelompok dan golongan tertentu. Ia pengkelasan yang maha adil lagi maha saksama.

Ya, kedudukan akhir kita bakal dikategorikan. Tidak sebagaimana pengkelasan duniawi yang ternyata tidk adil lagi berat sebelah di mana dengannya manusia bergolongan elit berbangga dan menyombong diri dengan kastanya serta memandang hina malah menzalimi golongan atau kasta bawahan yang marhain. Si kaya dalam kelompoknya sahaja. Golongan 'Land lord' dalam kelasnya sahaja. Golongan 'berdarjat' kebesaraan di dalam lingkungannya sahaja. Negara-negara 'maju' dalam groupnya sahaja.Nun di hari akhirat, hari yang kita semua akan berhimpun dan bertemu di sana. Hari di mana manusia akan terkelas dalam kelompok dan golongan tertentu. Ia pengkelasan yang maha adil lagi maha saksama. Ya, kedudukan akhir kita bakal dikategorikan. Tidak sebagaimana pengkelasan duniawi yang ternyata tidk adil lagi berat sebelah di mana dengannya manusia bergolongan elit berbangga dan menyombong diri dengan kastanya serta memandang hina malah menzalimi golongan atau kasta bawahan yang marhain. Si kaya dalam kelompoknya sahaja. Golongan 'Land lord' dalam kelasnya sahaja. Golongan 'berdarjat' kebesaraan di dalam lingkungannya sahaja. Negara-negara 'maju' dalam groupnya sahaja.

Itu pembahagian dan pengkelasan hidup di atas dunia. Manusia dengan sesuka hati membuat format pengkelasannya sendiri. Allah tidak redha dengan 'pengkelasan' sedemikian yang ternyata membelakangkan wahyu dan memijak fitrah suci manusiawi. Lalu diutuskan para Rasul 'alahimus solatu was salam. Lalu diturunkan kitab. Lalu diutuskan Rasulullah saw dan bersamanya Kitabullah yang menjelaskan 'pengkelasan' hakiki.

Objektif perutusan Nabi saw ternyata di antaranya adalah untuk membasmi dan melenyapkan kecacamarbaan tatacara jahiliyah ini. Baginda saw berjuang berhabis-habisan untuk meletakkan taqwa sebagai puncak dan neraca 'mulia' sekali pun baginda menerima tentangan yang berat lagi bertali arus. Beruntunglah buat yang mengambil ingat dan menjadikan taqwa sebagai bekalan diri. “Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu...” (al-Hujuraat 49: 13)

Namun, ingatlah bahawa suasana akhirat sekali-kali tidak sedemikian. Tidak seperti yang kita bayangkan.

Pengkelasan sebenar semakin hampir. Masanya telah ditetapkan. Bersedialah menghadapinya!

Firman Allah SWT: " Sesungguhnya hari pemutusan hukum (pengkelasan hakiki) itu, adalah satu masa yang ditentukan." (Ayat 17: An Naba).

Pengkelasan antara mukmin dan kafir. Antara Abrar dan Fujjar. Antara Sa'eed dan Syaqiy! Antara pembuat zalim dan yang dizalimi!

Ya, sewaktu keluar dari kubur menuju dataran Mahsyar, manusia akan bergerak di dalam kumpulan-kumpulan, golongan-golongan dan jamaah tertentu. 'Afwa-ja'. Memang benar. Namun, tidak semestinya golongan, jamaah dan kumpulan kita di dalam permusafiran ke padang Mahsyar itu menurut sepenuhnya perkumpulan, persatuan, jamaah, partai yang kita sertai semasa singgah di dunia sebelumnya. Allah sahaja Yang Maha Tahu kita bergerak di dalam kelompok dan golongan mana.

Ya Allah! perjalankan daku dalam kelompok hambaMu yang mukminin dan muttaqin.

Namun, suasana yang berbeza sawaktu sesi penghisaban bermula.

Kalau tadi, sewaktu keluar dari kubur ke padang Mahsyar, manusia keluar berkumpulan, berkelompok dan berjamah. Keadaan ini tidak akan berlaku apabila Allah swt memulakan pengadilan. Apa yang akan berlaku?

Ya Allah..., seluruh manusia termasuk kita, dia, engkau dan aku akan dipanggil mengadap Allah seorang demi seorang. Ya, seorang demi seorang. Tanpa pembantu. Tanpa penterjemah. Tanpa peguam. Tanpa peminat. Tanpa saudara dan tanpa Fan Club juga. Tanpa penjilat.

Kita sendiri akan menjawab segala persoalan dan ehwal diri kita semata-mata. Ada yang jatuh terjelepuk dan longlai apabila namanya diserukan, lalu para malaikat akan tetap memapahnya ke hadapan Tuhan bagi melangsaikan segala perhitungan. Keputusan adalah muktamad.

Firman Allah swt: "...dan sekelian mereka akan mendatangiNya (mengadap Allah) pada hari akhirat nanti dalam keadaan seorang diri.." (Surah Maryam: 95).


2 comments:

watisaid...

ALLAHU AKBAR... NGERIIII....

SAHABAT AMAL said...

Memang benar wati. Ia hari yg sungguh menggerunkan. Semoga Allah memberikan kita kekuatan utk berdiri teguh di hadapanNya. Amin.

 
© Copyright by SAHABAT AMAL  |  Template by Blogspot tutorial