INSYA ALLAH! REZEKI KITA DIMARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

JANA PENDAPATAN & DOWNLOAD NASYID DI MARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

Wednesday, February 11, 2009

Cetusan Rasa Seorang Sahabat Bernama Abu Yon

Segala puji bagi-Mu ya Allah!

Buat renungan sahabatku di medan seni, jauh di mata dekat di hati. Buat tilikan taulanku yang rendah diri dan baik hati – bacalah alam ini, sebagaimana Firman Tuhanmu.

Pandanglah alam ini dari rasa jendela seni. Nescaya berkatalah hati pada diri sendiri betapa indahnya alam ini, betapa rapinya ciptaan Ilahi, betapa agungnya ALLAH sendiri. Rupanya yang dicari ada di sisi, tidak ke sana, tidak ke sini. Terpegun kagum jadi nanar. Tak terluahkan oleh lidah ini, tak tergambarkan akal ini, tak terkarangkan tangan ini. Hanya yang berbakat sahaja sanggup menyatakan rasa ini, mengikut ke mana bakatnya jatuh, menurut pula ke mana rasanya tumpah. Dan hanya yang sanggup itulah itulah yang berjiwa seni, hanya yang sanggup itulah anugerah diberi.

Berdebur ombak di pantai, hijau tumbuhan di rimba, berdesir angin di angkasa, subur tanah di bumi, merah mentari di ufuk, terang rembulan di langit, siapakah pula yang sanggup merasa sanggup pula menyata. Dan kalau anda seorang pengarang, tertumpahlah dakwat hitam di atas kertas putih. Dan jikalau anda seorang penyair, terangkumlah kata-kata indah di ruang kasa. Dan andainya anda seorang pelukis, tercalitlah campuran warna di kanvas yang tak terlukiskan orang kebanyakan. Tak tertahan, anugerah itu datang mencurah-curah laksana air kali mengalir ke lembah, tanpa disekat tanpa dibatas. Bukan paksaan, bukan keluhan tetapi itulah dipanggil orang – ilham.

Dan terlihatlah oleh kita pada hari ini, manusia sangat asyik hatinya. Lalai pada Tuhan, mengisi hati nurani dan sedap telinga dengan irama dan hiburan yang bermacam-macam. Tegaklah bulu roma ini, berpinarlah mata ini, hibalah hati ini melihatkan kejadian itu. Kadang-kadang berubah peribadi dan cara pakainya baik lelaki mahupun perempuan, baik tua ataupun muda, tak mengira usia dan tak mengenal siapa, hilang rasa malunya – pada masyarakat dan Tuhan. Tatkala itu, nafsu dan syaitanlah yang menjadi raja. Akan karamlah sebuah jiwa – rosak. Akan karatlah rasa hati – gelap dan akan hapuslah rasa seni – kosong.

Suara Ilham
Kemudian, terbit pula dari sana sekumpulan anak-anak muda kita, berperibadi gagah, berpandangan jauh dan menjadi syiar pula buat mengisi kekosongan ini, ilham dari ALLAH barangkali. Lahir mereka ke tengah masyarakat laksana sekumpulan bangau putih di tengah gagak-gagak hitam. Kadang-kadang, sanjungan jadi santapan. Kadang-kadang caci hamun jadi makanan. Teguhkan hati, pantang mundur!

Tercetus dari ilham, sanggup pula menyatakan pada khalayak, buat mereka yang lalai. Dari rasa hati yang bersih murni, dari momentum ilham tadi – minta diluahkan, mereka menyatakan rasa itu dengan suara-suara harmoni, dengan kata-kata yang menambat hati pendengar kepada kemuliaan akhlak, keagungan Rasul dan kebesaran Ilahi.

Nyatalah kepada kita, mereka itu dianugerah ALLAH, ilham yang seni. Padahal mereka sendiri, sebenarnya ilham dari rasa seni tadi. Demikian lahirlah suara-suara harmoni diberi nama – Raihan, diberi nama – Hijjaz, diberi nama – Rabbani dan banyak lagi buat menyemarakkan lagi alam ini dengan suara-suara indah memuji-muja Ilahi.
Suara rasa dari jendela seni – suatu ilham, suatu hiburan dan suatu persembahan semacam syiar yang mengutamakan kekuatan mesej, keutuhan peribadi dan keharmonian irama lebih dari penggunaan alat-alat muzik semata. Bukan akal jadi sasaran, tetapi jiwa itulah. Bukan minda jadi tumpuan, tetapi hati itulah. Maju terus pemuda Rabbani, maju terus sahabat Mujahid, maju terus sahabat Amal. Seruanku – moga-moga ALLAH memberkati. Moga-moga cita dan cinta kalian di sanalah bersemadi.

Ilham Rasa,
Abuyon
Keramat Wangsa, Isnin, 13 Oktober 1997
3.46 pagi

jom pakat ziarah blog abu yon: http://abuyon.blogspot.com

0 comments:

 
© Copyright by SAHABAT AMAL  |  Template by Blogspot tutorial