INSYA ALLAH! REZEKI KITA DIMARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

JANA PENDAPATAN & DOWNLOAD NASYID DI MARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

Saturday, April 19, 2008

BAHASA JIWA BANGSA

“Melayu tidak serius martabatkan bahasa”, demikian tertera title satu artikel di dalam sebuah akhbar perdana baru-baru ini sebagai mengulas kenyataan Ketua Eksekutif Yayasan Karyawan Malaysia, Datuk Dr. Hassan Ahmad. Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama 'Memperkasa Bahasa Melayu Sebagai Salah Satu Bahasa Yang Berpengaruh di Dunia' pada Seminar Mengangkasakan Bahasa Melayu di Ipoh, 15 April lalu.

“Sikap orang Melayu yang tidak bersungguh-sungguh dalam memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan menyebabkan bahasa itu terus terpinggir di negara sendiri bahkan kejahilan mereka itu juga menyebabkan bidang pembangunan yang berpengaruh tidak menggunakan bahasa Melayu..

''Kerajaan telah membuat keputusan sewenang-wenangnya mengubah bahasa pengantar sains dan matematik daripada bahasa Melayu ke bahasa Inggeris pada 2003 menyebabkan kita kembali mengagungkan bahasa penjajah itu.

''Sebelum ini, penggunaan bahasa Melayu dalam mata pelajaran sains dan matematik telah terbukti apabila lebih 500,000 pelajar daripada semua kaum lulus dalam mata pelajaran itu.

''Dasar mengutamakan bahasa Melayu dalam mata pelajaran itu telah melahirkan banyak profesor dan pensyarah yang mengajar pelbagai bidang sains dan matematik dalam bahasa Melayu di pusat pengajian tinggi awam (IPTA),"

Secara jelas Hassan berkata, penggunaan bahasa Inggeris dalam mata pelajaran itu oleh orang Melayu telah memusnahkan dasar yang sebelum ini berjaya dan diterima oleh semua kaum di negara ini.

Menurut beliau, bahasa Melayu sudah terbukti menjadi alat yang berpengaruh lebih 700 tahun dahulu. Tambahnya, ini kerana bahasa merupakan alat yang digunakan oleh manusia untuk berfikir, mencipta dan mengembangkan ilmu, menghasilkan karya sastera dan seni.

''Apabila bahasa sesuatu bangsa itu disekat ini bererti tamadun dan kemajuan bangsa turut disekat. Akibatnya mereka tidak akan pandai berfikir lagi," katanya.

Katanya, bahasa Melayu merupakan bahasa kelima yang berpengaruh di dunia dengan lebih 280 juta penutur selepas bahasa Inggeris (1,400 juta penutur), bahasa Cina (1,000 juta penutur), bahasa Hindi (700 juta penutur) dan bahasa Sepanyol (lebih 300 juta penutur).

Ustaz Amal: Kalau kita tak sayang dan tak mahu perjuangkan bahasa kita, siapa lagi agaknya yang akan sayang dan memperjuangkannya pada masa akan datang?

0 comments:

 
© Copyright by SAHABAT AMAL  |  Template by Blogspot tutorial