INSYA ALLAH! REZEKI KITA DIMARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

JANA PENDAPATAN & DOWNLOAD NASYID DI MARHABAN2U.COM


marhaban2u.com

Tuesday, August 4, 2009

NASIHAT ITU PENAWAR


1. Hidup kita akan sangat bermakna dan tidak meleret kepada kerugian andai kita sering nasihat menasihati, pesan memesan dan wasiat mewasiat sesama kita. Bila umat Islam hidup di atas budaya dan tradisi mulia ini maka maslahah dan manfaatnya kembali kepada diri dan kehidupan mereka sendiri.

2. Meninggalkan usaha nasihat-menasihati (An Nasihah) dan wasiat mewasiat (At Tausiyah) bermakna kita telah meninggalkan suruhan-suruhan Allah yang utama. Bila perintah Allah diabaikan maka terbukalah pintu-pintu kerosakkan. Apakah kita tidak melihat betapa kefasadan, kebobrokkan, kerendahan dan ke cacamarbaan yang berlaku saban waktu dan ketika berpunca antaranya kerana kita sewenangnya meninggalkan perintah An Nasihah dan At Tausiyah?3. Siapakah yang boleh hidup tanpa nasihat dan pesanan? Setiap yang lemah, buntu, tersalah, tersilap, dilanda ghaflah dan musykilah semuanya perlukan nasihat. An Nasihah itulah antara makanan rohani yang tak dapat tidak perlu diberi dan diambil secara tersusun dan istiqamah lewat kehidupan manusia di dunia fana ini. Ia umpama 'dos' yang semestinya dihadamkan secara sistematik bagi mengekalkan kesihatan, keseimbangan, kesejehteraan dan kesinambungan rohaniah manusiawi. Tanpanya rohaniah manusia akan gelisah, tertekan, sakit dan menggelisah.

4. Firman Allah swt Maksudnya:Berdakwahlah kamu ke arah jalan Tuhanmu dengan Hikmah dan nasihat yang baik dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang baik. Hikmah mempunyai dua maksud iaitu kebijaksanaa dalam meletakkan sesuatu pada tempatnya dan juga bermaksud sunnah Nabi saw. Nasihat yang baik pula adalah dengan menggunakan lidah. Bergitu juga berbahas dan berdebat memerlukan kemahiran berbicara. Di sinilah pentingnya pendekatan dakwah menggunakan lidah.

5. Sabda Nabi saw: 'Agama Islam itu nasihat. Kami berkata bagi siapa wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Bagi Allah dan kitabNya (al-Quran) dan Rasul-Nya (Sunah-Nya ) dan bagi para Imam (ketua kaum Muslim), serta bagi orang ramai' - hadis riwayat Muslim.

6. Tiada siapa yang boleh hidup sejahtera bahagia dan melangkah lurus di jalan kebenaran tanpa mempraktikkan perintah nasihat dan wasiat sekalipun mereka dari kalangan para ulama.”ulama silam menulis dan mengutuskan surat sesama mereka dengan kata-kata berikut: “Barangsiapa mengelokkan batiniah (rohaniah)nya, maka nanti allah akan mengelokkan lahiriahnya, barangsiapa mengelokkan hubungannya dengan Allah, nanti Allah akan mengelokkan hubungannya dengan sesama manusia dan barangsiapa yang bersungguh beramal untuk akhiratnya maka nanti Allah akan mencukup (mengatur)kan urusan dunianya.” (Al Fatawa 8/10).

7. Kalau para ulama pun saling sentiasa menasihati dan pesan memesan, maka kita orang awam ni lagilah tidak boleh meninggalkannya. Usah benci dengan nasihat yang diberi sekalipun ia terkadang pahit untuk ditelan. Yang pahit itulah mudah-mudahan menjadi penawar di jiwa kita. Secara fitrahnya jiwa akan tenang dan akur menerima nasihat yang diberikan sepenu kasih sayang dan keikhlasan sebaliknya akan menggerutu dan tidak puas hati bilamana dimarahi dan dicaci.

8. Gunakankanlah saluran-saluran yang ada dewasa ini seperti media cetak dan elektonik, sms, email, blog dan website, capaian facebook, twitter sebagai wadah anugerah terbesar dari Allah untuk kita manfaatkan bagi merealisasi dan menjayakan perintah An Nasihah dan Al Tausiyah. Bukannya untuk melebarkan lagi jurang yang ada antara kita, memaparkan kejahatan, menyalakan api dendam dan permusuhan, menggalakkan kemaksiatan dan kedosaan, memutus silaturrahim dan sebagainya.

9. Seandainya sesuatu ummah atau bangsa itu membenci dan meninggalkan perintah An Nasihah da At Tausiyah maka ada kewajarannya mereka di'Talqin'kan saja krana kehidupan yang berbaki selepas itu hanya kerugian yang timpa menimpa."Demi masa! Sesungguhnya manusia dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan, dan saling berwasiat pada yang benar, dan saling berwasiat untuk bersabar. (103:1-3)

10. Nasihatkan diriku..

0 comments:

 
© Copyright by SAHABAT AMAL  |  Template by Blogspot tutorial